Cara Nak Buat Kerepek Pisang Tanduk
Disini aku sertakan cara-cara nak buat kerepek pisang. Untuk sagat pandai-pandai adjust.
Resepi Telur Masak Kicap Ringkas Cepat Dan Sedap Makanan Resep Telur Resep
Nampak macam mudah nak membuat kerepek pisang ni bukan senang tau.
. Kunyit baput garam gulpas air hangat Ani Brilian Keripik Pisang Manis Pisang Mentah saya pake tanduk Air Minyak Goreng Gula Rhee Keripik Pisang pisang tanduk mentah ukuran besar garam kasar Air untuk merendam Minyak untuk menggoreng gula 1jam 30 menit 10 porsi. -Panaskan minyak dalam kuali -Sagat pisang tanduk di atas kuali bagi mengelakkan pisang itu lebam warna pucat -Renjiskan air garam ikut citarasa lebihkan jika mahu masin sedikit. Sagat ikut kretiviti masing-masing.
Boleh mula sagat pisang ke dalam minyak panas tadi. 1 sisir pisang tanduk lebih kurang 5-8 biji di buang kulitnya Air garam Pisau penyagat Minyak masak Cara-cara. Proses membuat kerepek pisang tanduk.
Tiriskan buah pisang dan biarkan hingga agak kering. Lepas dah kopek ready jela minyak nak bersihkan getah dari tangan tu. Bahan Resepi Kerepek Pisang.
Tak kuasa MY nak bergetah getah. Mula-mula sekali kupas pisang dan rendamkan dengan air garam. Gaul-gaul sikit kepek tu pastu curah air garam dalam 1 sudu.
Bancuh air garam 1 gelas. Nak dapatkan stok pisang tanduk tu sendiri pun susah inikan pulak nak buat kerepek pisang. Buang kulit pisang cuci.
Goreng Untuk memulakan proses menggoreng anda memerlukan lebih kurang 1 liter minyak masak. Cara nak buat kerepek pisang ini amat mudah dan bahan lain yang diperlukan adalah kualiti minyak masak sedikit garam dapur pemotong pisang atau slicer atau nak mudah pemarut. Sukatan adalah ikut kepada selera anda.
CARA CARA BUAT KEREPEK PISANG TANDUK Kopek kulit pisang tanduk. Ini akan memasinkan kerepek. Cara penyediaannya sama sahaja dengan pisang goreng di mana ubi keledek dicelup tepung dan digoreng sehingga garing.
Sagat dalam sebatang atau 2 batang sehingga penuh sekuali. Hiris 1 labu bawang putih. Atau dikenali juga sagat.
Siapkan Pisang tanduk yang sudah siap dibuang kulitnya. Untuk menghilangkan rasa pahit karena getah pisang Anda bisa merendamnya di dalam air selama lima menit. Bila dah cair sebati sekarang bolehlah mula sagat pisang ke dalam minyak panas tadi.
Bahagikan setiap satu kepada 3 bahagian atau ikut keselesaan. Tanduk pisang nangka pisang bebas Minyak Bumbu. Teknik teknologi makanan untuk buat kerepek pisang adalah minyak dimasukkan kedalam kualiti.
Peringatan jangan tunggu sehingga ia berasap. Lagi satu kaedah yang mat nampak pisang yang telah dikupas tu terus disagat ke dalam minyak panas part yang ni mat tak sangguppanass koooo. Kupas pisang tanduk dan letakkan di wadah yang kering dan bersih.
Dan dipanaskan hingga benar - benar panas. Atau pun boleh juga tumbuk bawang putih dengan. Kemudian sediakan minyak masak dalam kuali.
Angkat keluar dari minyak dan biarkan kerepek ni sejuk pada suhu bilik. Panaskan minyak masak dan masukkan 3 sudu planta. Pisang pilihan anda sama ada NipahAbuNangka atau Tanduk Sebekas besar air 1 genggam garam kasar Minyak untuk menggoreng secukupnya 300 gram gula aising 50 gram garam kisar Gula aising dicampur bersama dengan garam kisar dan dikacau sebati.
Sambutan kerepek pisang tanduk amat memberansangkan Aidilfitri 2021 lepas. Lepas dah masuk air garam tadi masukkan bawang putih yang dah siap dihiris nipis tadi dalam 1-2 sudu estimated 23 ulas tak perlu banyak nanti hilang kemanisan pisang tapi bawang putih ni la rahsia nya. Balik-balikkan kerepek tu Sampai ianya dah kekuningan dan nampak rangup.
1 mangkuk Air garam Minyak masak secukupnya cara-cara Kupas kulit pisang tanduk sehingga licin terlebih dahulu. Panaskan minyak dalam kuali Sagat pisang tanduk di atas kuali bagi mengelakkan pisang itu lebam warna pucat Renjiskan air garam ikut citarasa - lebihkan jika mahu masin sedikit Bila warna pisang tanduk bertukar kuning keperangan bolehlah di angkat dan masukkan ke dalam bekas yang kedap udara. Tunggu sehingga marjerin betul-betul cair bersama minyak.
Pisang tanduk atau Pisang Nipah Garam Bawang putih blended Minyak masak CARA PENYEDIAAN KEREPEK PISANG RANGUP. Minyak panas dalam kuali tu tak akan meletup tapi dia akan bunyi bising sikitlah. Panaskan dahulu minyak sehingga ia agak panas.
Kemudian masukkan majerin dan tunggu sehingga majerin cair bersama minyak. Canaikan doh bawang dan marjerin yang dipotong tadi secara berasingan. Ni satu cara nak bagi kerepek pisang tu ada rasa masin-masin sikit dan masinnya akan jadi sekata.
Cara Nak Buat Kerepek Ubi Kayu Pedas. Tunggu lah nanti suami aku pencen kalau-kalau dia nak tanam pisang tanduk boleh lah aku buat dan jual kerepek pisang tanduk. Rendamkan seberapa seketika sehingga menati untuk diparut.
Ramai yang suka dan mengemari kerepek kami. Panaskan minyak dan masukkan marjerin. Biarkan planta mencair dalam minyak panas.
Cara-cara untuk membuatnya. Bila minyak dah cukup panas sagat pisang. Panaskan minyak dan masukkan majerin lebih kurang dalam secawan yang 250 ml tu tunggu sehingga majerin betul-betul cair bersama minyak.
Sekarang anda boleh masukkan pisang ke dalam kuali. Pemilik resepi gemar nipis-nipis kerana sangat rangup apabila dimakan. Kali ni teringin pulak nak makan ubi keledek goreng.
Sediakan bawang putih kisar dan bancuh air garam. Untuk melemakkan kerepek renjisan air garam perlu direnjis semasa proses meggoreng tika sampai tahap kerepek tadi 34 masak. Proses mengupas kulit pisang menyagat pisang dan mengoreng adalah proses yang penting bagi menjamin kualiti kerepek pisang.
Teruskan menggoreng sehingga warna kerepek pisang bertukar menjadi kuning keemasan. Ada juga yang menambahkan kapur sirih supaya pisang lebih renyah dan tidak berbau.
Cara Buat Kerepek Pisang Tanduk Yang Rangup Dan Sedap Snacks Food Snack Recipes
Aku Nak Membebel Pasal Pisang Youtube Aku
Plantain Chips Recipe With Green Plantains Platanos Ghanian Praise Onaturals Plantain Chips Plantain Chips Recipe Recipes
0 Response to "Cara Nak Buat Kerepek Pisang Tanduk"
Post a Comment